Асани

Virabhabrasana I-gorgeousyoga

Virabhabrasana I – Войн I

Поза войн е асана в стоеж ( Uttistha sthiti). При тази поза гръдния кош е разширен напълно , което подпомага дълбокото дишане. Облекчава скованост в раменете и гърба , тонизира глезените и коленете, лекува скованост на врата и оформя добре ханша.

Virabhabrasana II-gorgeousyoga

Virabhabrasana II – Войн II

Поза войн е асана в стоеж ( Uttistha sthiti) . Чрез тази поза краката стават по-силни и добре оформени. Облекчава крампи и мускули на пръсците и бедрата , подобрява еластичността, тоничността на мускулите на краката , гърба и тонизира органите в коремната кухина. Позата подготвя ученика за по-трудните асани в йога.

Uttistha sthiti-gorgeousyoga

Parivrtta parsvakonasana

завъртяна странична ъглова поза

Поза завъртяна странична ъглова поза е поза в стоеж ( Uttistha sthiti) . Позата е по-сложна и има голям ефект. Коремните органи се свиват и това подпомага храносмилането. Подобрява се кръвообръщението около коремните органи и по такъв начин те се подмладяват. Подпомага за отстраняването на отпадъчни вещества от дебелото черво.

Salamba Sirsasana-gorgeousyoga

Salamba Sirsasana – Стойка на глава

Това е една от най- важните йогийски асани и спада към група – обърната поза (Viparita sthita) . Тя е основна поза и нейното обладяване дава уравновесеност както във физически , така и в психически план. Редовното практикуване на Ширшасана насочва поток от здравословна чиста кръв през мозъчните клетки. Това ги подмладява, мисловната енергия се увеличава и мислите стават по-ясни. Това е поза за тонизиращо средство за хора, чиито мозъци се уморяват бързо. Подобрява кръвостабдяването на хипофизата и епифизата в мозъка . От правилно функциониране на тези две жлези зависи нашият растеж, здраве и жизненост. Безсъние , загуба на памет и намалена жизненост , се възстановяват и стават извори на енергия. Белите дробове подобряват силата си. Позата има и противопоказания, като високо и ниско кръвно налягане. Редовната и точна практика на позата развива тялото, дисциплинира ума и разширява хоризонтите на духа. Човек става уравновесен и уверен в себе си , в болка и удоволствие, загуба и печалба , позор и слава, поражение и победа.