Постоянството в йога е предпоставка за задълбочена практика

Олга Звонцова практикува йога от 1996 г. и преподава Айенгар йога от 2003 г. насам. От 2005 г. ежегодно се обучава в института по Айенгар йога (RIMYI) в Пуна, Индия. Сред нейните учители са Прашант Айенгар, Патришиа Уолден, Манусо Манос, Дийн Лърнър, Фаек Бирия, Луис Щайнберг, Габриела Джубиляро, Стефани Куърк. Тя е член на изпълнителния комитет на Руската асоциация по Айенгар йога. Олга притежава RIMYI: Senior Int.1 – международен сертификат от най-висока степен, който дава право на преподаване и подготовка на преподаватели по системата на Айенгар йога.
Провежда семинари и обучeния в Русия, Индия, Италия, Гърция и България.
Какво е йога за вас?
Думата йога означава единство, съюз, свръзване. За мен йога е връзка и
взаимодействие. Обичам да наблюдавам как всичко около мен самата е неразделно свързано и е едно цяло. Именно йога ми дава тази осъзнатост.
Кое породи интереса ви към йога и най-вече защо избрахте точно Айенгар йога?
Веднъж моя позната ми показа една елементарна асана и ми каза, че се занимава с йога и се чувства чудесно. Тогава тя беше на почти 50, а аз на малко повече от 20 години. Позите, които тя изпълняваше с лекота, за мен се оказаха много трудни. Тогава разбрах, че след 25 години аз също искам да бъда толкова гъвкава и силна. Започнах да посещавам занимания при преподавател, който комбинираше различни видове йога и дори цигун. Пътувахме до Алтай и практикувахме сред природата – в планината и на брега на реката. Това беше удивителен опит, с който започна моето пътешествие към йога. С Айенгар йога се запознах през 1999 г. чрез моите приятели от пътуването до Алтай, които вече посещаваха такива часове. В началото за мен беше твърде непривично да се обръща толкова внимание на точността на изпълнение на позите и движенията. По-късно разбрах, че именно това допринася за симетрията, хармоничното разположение на тялото, здравето, силата и издръжливостта. След известно време забелязах, че дори при елементарните асани усещам натоварване в тялото. С уж лесни пози всичките ми мускули, стави, връзки и тъкани работеха, чувствах тялото си живо и пълно с енергия. Оттогава сякаш и животът ми се промени към по-добро. Исках да чуя и самия учител, да видя как преподава и през 2001 г. реших да замина за Индия, за да се срещна с Гуру джи.
Кои са характерните особености на Aйенгар йога и какви са нейните предимства пред останалите разновидности?
Особеностите на метода на Айенгар се състоят в точността в построяването на асаната, като се взимат под внимание симетричността, изравняването и правилното разпределение на тежестта на тялото. За да заемеш позата точно и правилно, се изисква повече време, затова в Aйенгар йога задържането в асаните е по-дълго. За максимален ефект са разработени и специални последователности. Използването на подпори и помощни средства за различните пози и здравословни проблеми също е отличителна черта на този стил.
iyengar vujeta stena yoga
b-k-s-iyengar-savasana - gorgeousyoga - olga zvontzova - bulgaria- yoga za vsichki - spisanie
iyengar yoga gorgeousyoga bulgaria interviw
Учили сте при самия Айенгар. С какво е известен той и с какво ще остане в историята на йога?
Б. К. С. Айенгар е авторитетен учител в съвременната йога и неговият метод има милиони последователи по цял свят. Той въведе уникален и разбираем стил на преподаване, в основата на който стои убеждението, че йога е за всички, без изключение. Именно благодарение на това Айенгар йога стана феномен от световен мащаб. Епохалният труд на Гуру джи „Светлина върху йога” е определян още като „йога библия” и се превърна в учебник за поколения ученици от всички страни. Тълкуванието му на йога сутрите на Патанджали разкрива философската същност на йога на основата на практическия опит и е част от списъка със задължителни четива за всеки практикуващ.
Кой е най-яркият ви спомен от срещите с Б. К. С. Айенгар?
От момента, в който отидох в Института по Айенгар йога в Пуна, не съм спирала да се обучавам. Всяка среща с този човек оставя ярък спомен. Ще разкажа един от многото случаи. Веднъж наблюдавах практиката на Гуру джи. Той изпълняваше много трудна за мен асана – вариантът на Бхуджангасана със стена. За нейното изпълнение аз трябваше да използвам различни подпори, но дори и с тяхна помощ не можех да остана в позата повече от 2 минути. С възхищение наблюдавах как този 90-годишен мъж я задържаше цели 10 минути. Това коства доста усилия, голяма доза енергия и жизнена сила. Неговото лице обаче беше съвсем спокойно, все едно се намираше в медитация.
Просълзих се. За мен това беше като чудо. Когато Айенгар излезе от позата, се усмихна и каза, че практиката ни трябва да бъде ето такава. Този момент винаги ще остане в спомените ми.
Методът на обучение на Айенгар за преподаватели се слави със своята задълбоченост и продължителност. Бихте ли ни разказали повече за него?
В действителност преподавателите по Айенгар йога преминават през много сериозна подготовка, по време на която изучават на практика принципите на действие на асаните и пранаяма, както и анатомията и физиологията на човешкото тяло, философията на йога, методиката на преподаване и психологията. Аз обучавам преподаватели на този стил от 2011 г. Продължителността на подготвителния курс е 3 години, след което бъдещите преподаватели се явяват на сертификационен изпит, чийто изисквания са еднакви за всички страни по света. За да започне обучението за учителски курс, е необходимо човек да се е занимавал редовно с Айенгар йога не по-малко от 2 години.
Как може да се получи сертификат за преподавател по Aйенгар йога? Възможно ли е това в България?
За да се сдобие човек с основния, въвеждащ сертификат, е необходимо да се е занимавал регулярно с Aйенгар йога не по-малко от 5 години и да премине успешно изпита, който включва практическите аспекти на асаните и пранаяма, писмена работа по теория, философия и анатомия, а също така и кратък пробен урок, при който се взима под внимание начинът на преподаване. Оценката поставя независима комисия от трима преподаватели на по-високо ниво.
След основния сертификат има още няколко нива, като преминаването към всеки следващ изпит е възможно на период от две години. През 2014 г. под моето ръководство в България започна обучението на бъдещи преподаватели по Айенгар йога. Курсът на подготовка за преподаватели се провежда във Варна на руски и български език. В него се обучават учители от цялата страна – Бургас, Велико Търново, Варна, Плевен, Сливен, Русе и др. Сертификационният изпит ще се състои през есента на 2018 г. Важно е да спомена, че до ден днешен в България има общо трима сертифицирани преподавателя по Aйенгар йога и това са Кристос Павлу и Полина Маринич в София, и Наталия Алони във Варна. Иска ми се техният брой да расте, за да имат повече хора възможност да практикуват този вид йога.
Към какви качества трябва да се стреми практикуващият, за да задълбочи своята практика?
Най-важното е постоянство в практиката. Да се занимаваш дори по малко, но всеки ден. Да изпълняваш асани и пранаяма. А ако по някакви причини си пропуснал занимание, да намериш възможност да започнеш отново. Ако практиката не се прекъсва, тогава има възможност тя да бъде задълбочена. Качествата, към които е добре да се стреми практикуващият, са разяснени във втора глава от Йогасутра на Патанджали. Става дума за съблюдаване на правилата на яма и нияма, първите две стъпки от осморния път на йога. Да не причиняваш никому вреда, да не лъжеш, да не завиждаш, да умееш да се сдържаш, да не натрупваш излишни неща – тези принципи са част от яма. Чистотата, удовлетвореността, устремеността към целта, изучаването на себе си и на древните текстове – това са петте компонента на нияма, качествата, които е необходимо да бъдат култивирани. Следването на тези правила дава много добра основа за практикуването на йога и за повече осъзнатост в живота.
olga zvontzova yoga iyengar bulgaria spisanie interview
Какво е отношението ви към новите стилове в йога?
Мисля, че всеки човек може да изпробва нещо ново за себе си, да експериментира. Ако в това присъства осъзнатост и се пробужда съзнанието – то съответният метод си заслужава вниманието и опита.
Какво е пожеланието ви към нашите читатели?
Бъдете здрави и щастливи! Помнете, че всеки човек среща в живота си някакви трудности или проблеми. Нека практикуването на йога ви помага да се справяте с тях и да съхраните спокойствието на ума, радостта в сърцето и благодарността за всичко, което имате към дадения момент.
Интервю на Гергана Попова
Източник : Списание „Йога за всички“